
نمونه دادخواست واخواهی نسبت به حکم غیابی(بهترین وکیل حقوقی در مشهد)
(بهترین وکیل حقوقی در مشهد)بهترین وکیل واخواهی مشهد
(بهترین وکیل حقوقی در مشهد)واخواهی در آیین دادرسی مدنی: تمامی آنچه که باید بدانید
در سیستمهای حقوقی، واخواهی به عنوان یکی از ابزارهای محافظت از حقوق افراد به شمار میرود.
این پدیده به ویژه در آیین دادرسی مدنی اهمیت فراوانی دارد. در این مقاله، به بررسی مفهوم، کاربرد و مراحل واخواهی در دادرسی مدنی خواهیم پرداخت.
الف) مفهوم واخواهی
واخواهی از لحاظ لغوی مترادف کلمات اعتراض، پرخاش، رد، نکول می باشد و اصطلاحا به معنای اعتراض به حکم و درخواست برای بررسی دوباره یک حکم صادره غیابی است. زمانی که یک طرف دعوی فرآیند دادرسی را بر این اساس میداند که در جلسات دادگاه شرکت ننموده و از تصمیم دادگاه مطلع نشده و حقوق او به درستی در نظر گرفته نشده، میتواند واخواهی کند.
این مکانیزم به افراد این امکان را میدهد که در برابر احکام دادنامه هایی که بدون حضور و علیه آن ها صادر شده ، درخواست بازرسیدگی کنند و از حقوق خود دفاع نمایند.
ب) اهمیت واخواهی در دادرسی مدنی
واخواهی در آیین دادرسی مدنی دارای اهمیت ویژهای است. از یک سو، این فرآیند به احقاق حقوق افراد کمک میکند و از سوی دیگر موجب تحقق عدالت اجتماعی میگردد. با توجه به وجود احتمال اشتباه در رای قضات و اجتنابناپذیر بودن آن، حق واخواهی جهت احقاق حقوق فرد بی اطلاع و غایب به عنوان یک شبکه ایمنی عمل میکند که افراد میتوانند از آن استفاده کنند.
این حق در مواد ۳۰۵ و ۳۰۶ آیین دادرسی مدنی پیش بیتی شده است.
لذا عین مواد قانوني فوق ذکر می گردد.
مطابق ماده ۳۰۵ قانون آیین دادرسی مدنی
محکومعلیه غایب حق دارد به حکم غیابی اعتراض نماید. این اعتراض واخواهی نامیده میشود. دادخواست واخواهی در دادگاه صادر کننده حکم غیابی قابل رسیدگی است.
در ماده ۳۰۶ نحوه ارائه درخواست واخواهی شرح گردیده است.
ماده ۳۰۶ قانون آیین دادرسی مدنی:
مهلت واخواهی از احکام غیابی برای کسانی که مقیم کشورند بیست روز و برای کسانی که خارج از کشور اقامت دارند دو ماه از تاریخ ابلاغ واقعی خواهد بود مگر اینکه معترض به حکم ثابت نماید عدم اقدام به واخواهی در این مهلت به دلیل عذر موجه بوده است. در این صورت باید دلایل موجه بودن عذر خود را ضمن دادخواست واخواهی به دادگاه صادرکننده رای اعلام نماید. اگر دادگاه ادعا را موجه تشخیص داد قرار قبول دادخواست واخواهی را صادر و اجرای حکم نیز متوقف میشود. جهات زیر عذر موجه محسوب میگردد:
1- مرضی که مانع از حرکت است.
2- فوت یکی از والدین یا همسر یا اولاد.
3- حوادث قهریه از قبیل سیل، زلزله و حریق که بر اثر آن تقدیم دادخواست واخواهی در مهلت مقرر ممکن نباشد.
4- توقیف یا حبس بودن به نحوی که نتوان در مهلت مقرر دادخواست واخواهی تقدیم کرد.
تبصره ۱- چنانچه ابلاغ واقعی به شخص محکوم علیه میسر نباشد و ابلاغ قانونی به عمل آید، آن ابلاغ معتبر بوده و حکم غیابی پس از انقضای مهلت قانونی و قطعی شدن به موقع اجرای گذارده خواهد شد.
در صورتی که حکم ابلاغ واقعی نشده باشد و محکوم علیه مدعی عدم اطلاع از مفاد رای باشد میتواند دادخواست واخواهی به دادگاه صادرکننده حکم غیابی تقدیم دارد. دادگاه بدواً خارج از نوبت در این مورد رسیدگی نموده قرار رد یا قبول دادخواست را صادر میکند. قرار قبول دادخواست مانع اجرای حکم خواهد بود.
تبصره ۲- اجرای حکم غیابی منوط به معرفی ضامن معتبر یا اخذ تامین متناسب از محکوم له خواهد بود. مگر اینکه دادنامه یا اجراییه به محکوم علیه غایب ابلاغ واقعی شده و نامبرده در مهلت مقرر از تاریخ ابلاغ دادنامه واخواهی نکرده باشد.
تبصره ۳- تقدیم دادخواست خارج از مهلت یادشده بدون عذر موجه قابل رسیدگی در مرحله تجدیدنظر برابر مقررات مربوط به آن مرحله میباشد.
ج) مراحل واخواهی
فرآیند واخواهی دارای مراحل مشخصی است که ذیلاً به آنها خواهیم پرداخت:
۱. ارائه درخواست واخواهی
(بهترین وکیل حقوقی در مشهد)طرفی که میخواهد واخواهی کند، باید درخواست خود را به دادگاه صادرکننده حکم غیابی ارائه دهد. این درخواست باید حاوی اطلاعات مشخص از جمله شماره پرونده و دلایل واخواهی باشد.
۲. بررسی درخواست
دادگاه پس از دریافت درخواست، آن را بررسی خواهد کرد و می تواند قرار یا رد واخواهی را صادر کند در این مرحله، دادگاه در صورت پذیرش واخواهی جلسه رسیدگی برگزار می نماید.
۳. صدور حکم
پس از بررسی درخواست و دلایل ارائه شده، دادگاه ممکن است همان حکم قبلی را صادر و حکم جدیدی صادر کند بنابراین این حکم ممکن است تأیید، اصلاح یا نقض حکم قبلی باشد.
د) شرایط واخواهی
واخواهی نیازمند رعایت شرایط مشخصی است. از جمله این شرایط میتوان به زمانبندی درخواست، نوع دعوا و وجود دلایل مستند برای واخواهی اشاره کرد. همچنین، افرادی که حق واخواهی دارند، باید بلحاظ قانونی از حکم صادره غیابی متضرر باشند.
نتیجهگیری:
واخواهی در آیین دادرسی مدنی به عنوان یک ابزار حقوقی، به افرادی که به واسطه عدم حضور در مراحل رسیدگی غایب بوده این امکان را میدهد که از حقوق خود دفاع کنند و در برابر احکام ناصحیح اقدام نمایند. آگاهی از مراحل و شرایط آن میتواند در تحقق عدالت و احقاق حقوق اشخاص موثر باشد و ونظم حقوقی را در جامعه حاکم نماید.
با توجه به اهمیت این مرحله، توصیه میشود که افراد با دقت بیشتری به حقوق خود و ابزارهای موجود برای احقاق آنها توجه نمایند.
پیشنهاد می شود در دادخواست واخواهی حتی الامکان با وکیل دادگستری مشورت نمایید و در صورت ارزش بالای خواسته و یا پیچیدگی دعوی، از دانش و حضور وکیل متخصص واخواهی و دعاوی حقوقی استفاده نمایند.
از طرفی به مواعد و دلایل قانونی توجه نمایید تا این فرصت مهم را از دست ندهید.
حال (نمونه درخواست واخواهی از حکم غیابی) تقدیم می گردد:
بسمه تعالي
رياست محترم شعبه .. دادگاه عمومي حقوقي تهران
با اهداي سلام و تقديم احترام
احتراماً به وكالت از آقاي … به استحضار ميرساند:
موكل خوانده پرونده به شماره بايگاني ۰…مطروحه نزد آن شعبه محترم بوده که متاسفانه خواهان محترم برغم اینکه از کد ملی موکل آگاه و
اطلاعات نامبرده در سامانه ثنا ثبت بوده لیکن محل اقامت وی را مجهول المکان قید نموده و در تعاقب موکل يا وكيل يا قائم مقام يا نماينده قانوني وي در هيچ يك از جلسات دادگاه محترم حاضر نشده و به طور كتبي نيز دفاع ننموده است؛ همچنين ابلاغيه وقت رسيدگي به سبب اعلام نامعلومی مکان اقامت، تحت هيچ عنواني به موكل ابلاغ واقعي و قانوني نشده و دادنامه بدوي نيز توسط مشاراليها رويت نگرديده است.
مضافا اينكه غيابي و قابل واخواهي بودن راي صادره نسبت به موكل در متن آن تاكيد شده و از طرفي موكل در هفته اخير به مورخ ۱۴۰۳/ با ابلاغ اجراییه و توقیف و انسداد حساب های بانکی از مفاد دادنامه هاي صادره مطلع گرديده و بلافاصله لایحه ارسال نموده است.
حال با تجويز مواد ۳۰۳ الي ۳۰۶ قانون آيين دادرسي مدني بعد از اطلاع از مفاد حكم، واخواهي و اعتراض موكل را به شرح دلايل و موارد ذيل اعلام ميدارم:
موکل به سبب عدم اطلاع از مفاد دادخواست و دادنامه صادره آن شعبه محترم گمان نموده که خواسته خواهان مطالبه وجه سفته ای بوده که در اختیارش قرار داشته و بنا بر استرداد آن بوده در حالی که خواهان محترم دادنامه کیفری را پیوست دادخواست خود نموده که متاسفانه موکل پس از سپری شدن بیش از ۱۶ سال از قطعی شدن و در حال حاضر از مفاد آن اطلاع یافته است.
از طرفی مستند به تصاویر پیوست دادخواست مجموع طلب خواهان به میزان ۶۰ میلیون تومان که بابت شراکت در سرمایه گذاری بوده و در دعوي حاضر رد مال می باشد در مورخه ۱۳۸۶/۱۰/۱۲ کاملا تصفیه شده است.
عدم ذکر آدرس موکل در ستون دادخواست و در پرونده کیفری ۱۷ سال پیش و پيگيري طلب پس از سالها و ارائه کد ملی موکل در مرحله اجرای احکام برای توقیف حساب ها و اموال وي موید ذی حقی موکل و تضییع حقوق نامبرده بوده که فرصت دفاع قانوني برای ایشان میسر نبوده است.
حال با عنايت به موارد معنونه فوق و نظر به اينكه موكل و وكيلي از جانب وي در هيچ يك از مراحل و مقاطع رسيدگي حضور نداشته، لايحه اي ارسال و ابلاغيه اي دريافت ننموده و با صدور راي قطعي حق مشاراليه تضييع شده و در ماهيت نيز مدارک متعددی دال بر بی حقی خواهان وجود دارد، لذا از محضر شريف دادگاه بدوا درخواست پذيرش دادخواست واخواهي، توقیف عملیات اجرایی، برگزاري وقت رسيدگي و در نهايت نقض حكم غيابي و صدور حكم به رد دعوي خواهان بدوي مورد استدعاست.
با سپاس و تجديد احترام وکیل مصطفي زمان زاده وکیل واخواه
(گروه حقوقی وکیل زمان زاده با بهره گیری از (بهترین وکیل حقوقی در مشهد
شامل اساتید دانشگاهها، قضات بازنشسته و وکلای برجسته با استفاده از دانش و تجربه خود کنار شما در فرآیند دادرسی خواهند بود.
جهت تماس با گروه حقوقی ما به شماره ۰۹۱۵۵۹۷۶۳۶۷ تماس حاصل نمایید.
