آیا با رضایت شاکی پرونده ما بسته می شود؟

در پاسخ به این سوالات دو حالت متصور است:

بله، در جرایم قابل گذشت، رضایت بزه دیده یا شاکی خصوصی منجر به موقوفی تعقیب، موقوفی اجرا و در واقع بسته شدن پرونده می‌شود. اما این به این معنی نیست که در همه جرایم، رضایت شاکی، متهم را از عواقب قانونی ارتکاب جرم مصون بدارد اما :

جرایم قابل گذشت چیست و چه نوع جرایمی است؟

[مطالب پیشنهادی : بهترین وکیل ملکی در مشهد]

این نوع جرایم جرایمی هستند که با شکایت شاکی خصوصی آغاز می‌شوند و اگر شاکی از شکایت خود صرف نظر کند اعلام رضایت و گذشت نماید، تعقیب قضایی متوقف می‌شود ماده ۱۳ قانون آیین دادرسی کیفری اشعار می دارد که تعقیب امر کیفری که طبق قانون شروع شده‌است و همچنین اجرای مجازات موقوف نمی‌شود، مگر در موارد زیر:

• الف – فوت متهم یا محکومٌ علیه

• ب – گذشت شاکی یا مدعی خصوصی در جرائم قابل گذشت

بنابراین در مرحله اجرای حکم کیفری نیز اگر شاکی اعلام رضایت رضایت باید آزادانه و آگاهانه باشد. نماید قرار موقوفی اجرا صادر و اجراي حکم متوقف می شود و حتی ارتکاب جرم از سجل کیفری مرتکب حذف می گردد.

اما مطابق قانون و عرف و دکترین حقوقی جرایم قابل گذشت و غیرقابل گذشت قابل تفکیک است لذا در این مبحث مثال هایی که جزو جرایم قابل گذشت محسوب می شود می آوریم.
قانونگذار در قانون کاهش مجازات حبس تعزیزی  مصوب سال ۱۳۹۹ به تعداد جرایم قابل گذشت افزوده شده است.

جرایمی  مانند:
ضرب و جرح ساده، توهین و فحاشی، تهدید، جعل اسناد عادی، قذف، برخی جرایم مربوط به خانواده مانند ترک انفاق، کلاهبرداری کمتر از ۱۰۰ میلیون تومان و …از جمله این نوع جرایم می باشد.

اما:

جرایم غیرقابل گذشت چیست و به چه جرائمی می گویند؟

این نوع جرایم  جرایمی هستند که به دلیل تحت تاثیر قراردادن و نقض نظم عمومی و امنیت جامعه، حتی با اعلام گذشت و رضایت شاکی، تعقیب قضایی متهم ادامه می‌یابد هر چند برابر قانون، دادگاه رسیدگی کننده پس از اعلام رضایت شاکی، کاهش مجازات و تخفیفات قانونی را به نفع متهم لحاظ مي نمايد.

به طور  مثال‌ جرایمی از قبیل قتل، تجاوز به عنف، آدم ربایی، کلاهبرداری بیشتر از ۱۰۰ میلیون تومان، زنا، ضرب و جرح منجر به شکستگی و نقص عضو،
حریق عمدی، رشاء و ارتشاء، جعل اسناد رسمی، خرید و تحصیل مال مسروقه و …
از جمله جرایم غیرقابل گذشت می باشد تا ید می گردد در صورت تردید در این امر اصل بر غیر قابل گذشت بودن جرایم می باشد.

آیا قاضی می تواند شاکی را اجبار به رضایت نماید؟

در پاسخ باید گفت که هیچ مقام قضایی اجازه ندارد که فردی را وادار به اعلام رضایت کند و در صورت اقدام، این  امر تخلف انتظامی بوده و امکان شکایت انتظامی متصور می باشد.

شاکی چگونه می تواند رضایت خود را به دادگاه و مرجع قضایی اعلام نماید؟

از طریق مراجعه حضوری، ارسال لایحه الکترونیک از دفتر خدمات قضایی و یا اعلام رضایت در دفتر اسناد رسمي شاکی می تواند مراتب رضایت خود را اعلام نماید و تاکید می گردد رضایت مشروط منشاء اثر نیست و رضایت باید بدون قید و شرط باشد.

آیا شاکی می تواند از رضایت خود در پرونده برگردد یا عدول نماید؟

خیر عدول از گذشت و رضایت قابل برگشت و مسموع نیست.

حق الوکاله وکیل در پرونده کیفری مشهد چگونه محاسبه می شود؟

میزان حق الوکاله وکیل بستگی به سهولت و سختی پرونده، قابل گذشت بودن یا نبودن جرم، درصد نتیجه گیری، مرجع رسیدگی کننده دادسرا، دادگاه کیفری یک و دو، میزان تمکن موکل و عوامل متعدد دیگر  بستگی دارد.

وکالت رایگان در پرونده کیفری در مشهد چگونه است؟

افراد فاقد بضاعت مالی و معسر جهت استفاده از وکیل معاضدت می توانند به کانون یا مرکز وکلای مرکز استان خود مراجعه نمایند و گروه وکیل زمان زاده نیز به تعدادی معلوم در صورت احراز اعسار اشخاص، وکالت رایگان مراجعین را خواهد پذيرفت.

برای امتیاز دهی به این پست کلیک کنید
[میانگین: ۰ میانگین: ۰]

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
09155976367