نمونه درخواست اعاده دادرسی حقوقی ماده ۴۲۶ قانون آیین دادرسی مدنی
آیا روشی برای اعتراض به احکام قطعی و بازگرداندن حکم قطعی وجود دارد؟
اعاده دادرسی به موجب ماده ۴۲۶ قانون آیین دادرسی مدنی چیست ؟
در موارد حقوقی برای نقض حکم قطعی و بازگرداندن دادرسی دو روش وجود دارد یک روش طرح درخواست اعاده دادرسی ماده ۴۷۷ قانون آيين دادرسي کیفری و روش دیگر ارائه درخواست به دادگاه صادر کننده حکم قطعی مطابق ماده ۴۲۶ قانون آیبن دادرسی مدنی است.
روش فوق استثنایی برای بازبینی مجدد رأی قطعی دادگاه است و آن زمانی است که وقتی که رسیدگی و رای صادره دارای شرایط خاص و محدودی باشد.
این شرایط در بندهای این ماده قانوني تصریح شده است.
در شرح مقالات سابق شرح دادیم که پس از قطعی شدن حکم، امکان تجدیدنظرخواهی یا فرجامخواهی میسر نیست، اما اگر شرایط موجود ماده ۴۲۶ قانون آیین دادرسی مدنی محقق شود، امکان درخواست اعاده دادرسی برای فردی که رای به ضرر وی صادر شده وجود دارد.
وکیل اعاده دادرسی حقوقی در مشهد می گوید:
که اعاده دادرسی موضوع این ماده منحصر به احکام قطعی دادگاههاست و شامل قرارهای صادره نمی شود.
متن ماده به شرح ذيل است:
ماده ۴۲۶ قانون آیین دادرسی مدنی:
نسبت به احکامی که قطعیت یافته ممکن است به جهات ذیل درخواست اعاده دادرسی شود:
• موضوع حکم، مورد ادعای خواهان نبوده باشد.
• حکم به میزان بیشتر از خواسته صادر شده باشد
• وجود تضاد در مفاد یک حکم که ناشی از استناد به اصول یا به مواد متضاد باشد.
• حکم صادره با حکم دیگری درخصوص همان دعوا و اصحاب آن، که قبلاً توسط همان دادگاه صادر شدهاست متضاد باشد بدون آنکه سبب قانونی موجب این مغایرت باشد.
• طرف مقابل درخواست کننده اعاده دادرسی حیله و تقلبی به کار برده که در حکم دادگاه مؤثر بودهاست.
• حکم دادگاه مستند به اسنادی بوده که پس از صدور حکم، جعلی بودن آنها ثابت شده باشد.
• پس از صدور حکم، اسناد و مدارکی به دست آید که دلیل حقانیت درخواست کننده اعاده دادرسی باشد و ثابت شود اسناد و مدارک یادشده در جریان دادرسی مکتوم بوده و در اختیار متقاضی نبودهاست.
نکته مهم است این است که:
• درخواست اعاده دادرسی موضوع ماده فوق به استناد ماده ۴۲۷ همین قانون باید ظرف مهلت معین یعنی ۲۰ روز از تاریخ ابلاغ رأی قطعی به دادگاه صادرکننده حکم ارائه شود.
ماده ۴۲۷ قانون آیین دادرسی مدنی مقرر می دارد:
مهلت درخواست اعاده دادرسی برای اشخاص مقیم ایران بیست روز و برای اشخاص مقیم خارج از کشور دو ماه به شرح زیر میباشد:
1- نسبت به آرای حضوری قطعی، از تاریخ ابلاغ.
2- نسبت به آرای غیابی، از تاریخ انقضای مهلت واخواهی و درخواست تجدیدنظر.
بالطبع در مورد بندهایی که به حکم قطعی و یا دلیل جدید استناد شده مهلت از تاریخ صدور حکم و از تاریخ دسترسی به دلیل جدید آغاز خواهد شد.
ماده ۴۲۸ قانون آیین دادرسی مدنی:
چنانچه اعاده دادرسی به جهت مغایر بودن دو حکم باشد ابتدای مهلت از تاریخ آخرین ابلاغ هر یک از دو حکم است.
ماده ۴۲۹ قانون آیین دادرسی مدنی:
در صورتی که جهت اعاده دادرسی جعلی بودن اسناد یا حیله و تقلب طرف مقابل باشد، ابتدای مهلت اعاده دادرسی، تاریخ ابلاغ حکم نهایی مربوط به اثبات جعل یا حیله و تقلب میباشد.
ماده ۴۳۰ قانون آیین دادرسی مدنی :
هرگاه جهت اعاده دادرسی وجود اسناد و مدارکی باشد که مکتوم بوده، ابتدای مهلت از تاریخ وصول اسناد و مدارک یا اطلاع از وجود آن محاسبه میشود. تاریخ یادشده باید در دادگاهی که به درخواست رسیدگی می کند، اثبات گردد.
اما تکلیف دادگاه پس از پذیرش اعاده دادرسی چیست؟
دادگاه بدوا پذيرش یا عدم پذیرش اعاده دارسی را بررسی می کند و در صورت پذیرش مطابق مواد ذيل اقدام می گردد.
ماده ۴۳۷ قانون آیین دادرسی مدنی:
با درخواست اعاده دادرسی و پس از صدور قرار قبولی آن به شرح ذیل اقدام میگردد:
الف – چنانچه محکوم به غیرمالی باشد اجرای حکم متوقف خواهد شد.
ب – چنانچه محکوم به مالی است و امکان اخذ تامین و جبران خسارت احتمالی باشد به تشخیص دادگاه از محکوم له تامین مناسب اخذ و اجرای حکم ادامه مییابد.
ج – در مواردی که درخواست اعاده دادرسی مربوط به یک قسمت از حکم باشد حسب مورد مطابق بندهای (الف) و (ب) اقدام میگردد.
ماده ۴۳۸ قانون آیین دادرسی مدنی:
هرگاه پس از رسیدگی، دادگاه درخواست اعاده دادرسی را وارد تشخیص دهد، حکم مورد اعاده دادرسی را نقض و حکم مقتضی صادر مینماید. در صورتی که درخواست اعاده دادرسی راجع به قسمتی از حکم باشد، فقط همان قسمت نقض یا اصلاح میگردد. این حکم از حیث (تجدیدنظر و فرجام خواهی) تابع مقررات مربوط خواهد بود.
ماده ۴۳۹ قانون آیین دادرسی مدنی :
اگر جهت اعاده دادرسی مغایرت دو حکم باشد، دادگاه پس از قبول اعاده دادرسی حکم دوم را نقض و حکم اول به قوت خود باقی خواهد بود.
به طور خلاصه، درخواست اعاده دادرسی ماده ۴۲۶ یک روش استثنایی مدنی و حقوقی است و بالطبع باید دلایل قوی موجود در خصوصبندهای این ماده مطرح شود.
برای بهره مندی از این راهکار قانونی، مشاوره با یک وکیل متخصص اعاده دادرسی حقوقی بهترین راه است.
جهت آشنایی شما نمونه درخواست اعاده دادرسی ماده ۴۲۶ قانون آيين دادرسي مدني به جهت مکتوم بودن سند به اشتراک گذاشته می شود.
بسمه تعالی
رياست و مستشاران محترم شعبه ۱۸ دادگاه هاي تجديد نظر استان خراسان رضوي
با اهداي سلام و تحيت
احتراما توكيلا از ناحیه آقای ….به استحضار مي رساند با عنايت به سند عادي مكتوم بدست امده مورخ ۱۳۸۱/۲/۱۱ كه نسخه اصلي آن در اختيار و يد احدي از خواندگان محترم (محمد علي …) مي باشد، حقانيت موكل اينجانب قابل احراز مي باشد.
مستند به شهادت شهود، نسخه دوم سند مزبور در مورخ ….در منزل احدي از ورثه بدست آمده است.
توضيح اينكه به استناد سند مذكور مرحوم محمد تقي… در زمان حياتشات به تاريخ پيش گفته، اقدام به انتقال بخش قابل توجهي از املاك زراعي، غير زراعي و باغي خود علي الخصوص قطعه باغ مورد منازعه به موكل محترم و خوانده محترم آقاي محمد علي… مي نمايد كه ملاحظه مفاد سند موصوف به سبب عدم ارائه در مراحل دادرسي و رسيدگي پيشين، از منظر مقامات محترم قضايي دور مانده فلذا اين امر منجر به محكوميت موكل به تحويل ؛فروش و تقسيم قطعه باغ متعلق به ايشان گرديده است.
مع الوصف با تقديم دادخواست مطروحه در مهلت قانوني از زمان اطلاع از وجود سند عادي مكتوم به مورخ ۱۴۰۰/۳/۳۱، نسبت به دادنامه شماره ۹۹۰۹۹۷۵۱۳۳۱۰۰ صادره از آن مرجع محترم تجديدنظر، تقاضاي اعاده دادرسي نموده، الغاء دادنامه معترض عنه به علت فوق الذكر، دستور توقف عمليات اجرايي مطروحه در شعبه اول اجراي احكام مدني شهرستان مشهد به شماره بايگاني ۰۰۰۵۴ (مزايده و فروش قطعه باغ مورد حكم) و صدور حكم شايسته ،به انضمام خسارات، هزينه دادرسي و حق الوكاله وکیل مورد استدعاست.
با سپاس و تجديد احترام
بوكالت از آقاي محمد رضا…
وکیل مصطفي زمان زاده